Allergier och överkänslighet

Allergier har ökat stadigt under hela 1900-talet och blivit en av de vanligaste sjukdomarna i dag. Nästan halva befolkningen är allergisk eller överkänslig, ofta mot pollen, husdjur eller ämnen som nickel. Ibland finns ämnena i arbetsmiljön.

De vanligaste reaktionerna vid allergi är eksem, astma, allergisk snuva och nässelutslag. Sådana symtom  kan också uppstå utan att en allergi är inblandad. Då beror de på en annan form av överkänslighet.

Astma, allergisk snuva och eksem kan behandlas med mediciner och genom att förebygga så att besvären inte bryter ut. När man väl har fått en allergisjukdom går den inte att bota helt, men om man inte utsätts för det man är allergisk mot kan man vara utan besvär.

För att kunna lindra och förebygga symtom är det viktigt är att utreda vad besvären beror på. Genom kunskap om hur allergin fungerar och vad man kan göra för att skydda sig, kan man undvika att få besvär.

Eksem är en inflammation i huden som kan uppstå om hudens yttre skydd har försvagats. Det kan till exempel bero på att huden är torr, till exempel för att man måste tvätta händerna ofta, eller att man har kommit i kontakt med något man är allergisk mot. För att förebygga eksem kan man behöva hålla huden mjuk och smidig med mjukgörande salvor. Man bör undvika sådant som man är allergisk mot eller som man vet förvärrar eksemen.

Omkring sex procent av befolkningen lider av doftöverkänslighet, sensorisk hyperreaktivitet. Symptomen påminner om astma, men orsakerna till reaktionen är inte desamma. Doftöverkänslighet har inte med luktsinnet att göra utan beror på reaktioner i sensoriska nerver i luftvägar och ögon. Dofter kan dock utlösa astmaanfall hos personer som har astma.

Arbetsmiljön är viktig för alla. För personer med astma, allergi och annan överkänslighet kan hinder i den fysiska arbetsmiljön eller bristande hänsyn medföra att symptom uppstår eller förvärras. I vissa fall kan det medföra sjukskrivning och i värsta fall leda till att man inte kan vara kvar i sitt yrke. Det är viktigt att allergifrågorna finns med i det systematiska arbetsmiljöarbete som bedrivs på arbetsplatserna.

Vart vänder jag mig?
Visste du att du kan bli allergisk mot pälsdjur om du är veterinär? Eller få eksem om du är frisör? På webbplatsen Jobba Frisk kan du som ska välja utbildning läsa om olika yrken, risker för astma, allergi och eksem och hur man kan göra för att må bra på jobbet.

Jobba Frisk vänder sig till dig som ska välja utbildning eller yrke. Arbetar du som studie- och yrkesvägledare, inom skolhälsovården eller är förälder, kan du också ha nytta av den information som finns här.


47% (av 53 läsare) hade nytta av den här informationen

x

Tack för ditt omdöme!

Vill du skicka en kommentar till oss? (Max 600 tecken)

Skicka

Tack för din kommentar!

Stäng