Arbetstid

Arbetstidslagen innehåller regler om hur många timmar per vecka man får arbeta. I Sverige får arbetstiden i allmänhet inte överstiga 40 timmar per vecka. Vissa yrkesgrupper som arbetar inom till exempel sjukvård och räddningsarbete kan undantas från den regeln. 40-timmarsveckan kan också bli längre när arbetsgivaren kan beordra övertid vid tillfälliga arbetstoppar.

Övertid är arbetstid som överstiger den vanliga arbetstiden. En anställd får arbeta övertid högst 48 timmar under fyra veckor eller 50 timmar under en kalendermånad. En arbetstagare får ha 200 timmars så kallad allmän övertid under ett kalenderår.

Arbetstidslagen tar också upp jourtid och beredskap, vilka raster och pauser man har rätt till och vad som gäller för nattvila.

Vilka dagar som man ska arbeta och vilka dagar som är "röda" regleras inte i arbetstidslagen. Det brukar vara reglerat i arbetstidsavtal (kollektivavtal) mellan arbetsgivaren och facket. 

Arbetstidslagen kan avtalas bort genom kollektivavtal, och då gäller i stället reglerna i kollektivavtalet. Kontakta den fackliga representanten på din arbetsplats om du vill veta mer.

Att arbeta skift innebär att man jobbar olika tider på dygnet. Det är vanligt inom bland annat industri och vård. Ofta arbetar man i ett arbetslag enligt ett rullande schema.

Arbetstiden spelar en stor roll för människors hälsa. Forskning visar att skiftarbete hänger samman med magbesvär, hjärt-kärlsjukdom och sömnstörningar.

Arbetstiden behöver ligga på en rimlig nivå och inte hindrar människor från att delta i fritidsaktiviteter, att umgås med familjen, ta del av kultur och sköta sin hälsa.

Vart vänder jag mig?

Om det finns brister i din arbetsmiljö eller om du upptäcker en risk tala med din närmaste chef. Om problemet inte åtgärdas kontakta ditt skyddsombud. Finns det inget skyddsombud på din arbetsplats kan du kontakta ditt fackförbund.

Som företagare kan du vända dig till företagshälsovården eller andra arbetsmiljökonsulter för att få hjälp och stöd i arbetsmiljöarbetet. Du kan också vända dig till din arbetsgivarorganisation.

Om du har frågor om arbetsmiljöregler kontakta Arbetsmiljöverket. Du kan även anmäla dåliga arbetsförhållanden till Arbetsmiljöverket. I vissa fall kan de göra ett inspektionsbesök på arbetsplatsen.


59% (av 471 läsare) hade nytta av den här informationen

x

Tack för ditt omdöme!

Vill du skicka en kommentar till oss? (Max 600 tecken)

Skicka

Tack för din kommentar!

Stäng