Att arbeta ensam kan ge en större frihet vilket många kan uppleva som positivt. Men många saknar kontakten med andra människor. De mänskliga kontakterna ger ofta stimulans och impulser till personlig utveckling. De betyder också trygghet och stöd. Uppskattning i arbetet behövs för ökad självkänsla och arbetsglädje.
Att arbeta ensam kan också innebära andra risker, och det är viktigt att tänka efter vilka riskerna kan vara. Det kan röra sig om allt ifrån kontakt med el, bränder, explosioner, höga höjder, trånga utrymmen till risk för rån, våld eller hot. Eftersom riskerna ökar vid arbete på natten är det bra att försöka undvika det.
Den som arbetar ensam och har ett riskfyllt arbete ska alltid ha möjlighet att kontakta andra personer så att hon eller han kan få hjälp. Att få svar på anrop eller larm är avgörande för att kunna reda upp en kritisk situation. Om det inte går att snabbt få hjälp får man inte arbeta ensam.
Vid jour inom till exempel hemtjänst, socialtjänst, kraftindustri eller på larmcentraler kan anställda utsättas för svåra och stressande händelser som kräver snabba och riktiga beslut. Då behöver de kunna rådgöra med någon som har tillräcklig kunskap om arbetet och som kan bedöma följderna av olika handlingssätt.
När någon ska arbeta ensam ska arbetsgivaren först bedöma riskerna och planera för lämpliga åtgärder. Ibland kan det räcka med att skapa möjligheter till snabb och säker kontakt med andra personer. I vissa fall kan man inte utföra arbetet ensam.
Anställda har rätt att få introduktion och information om det arbete som ska göras. Arbetsgivaren ska också tala med skyddsombudet första gången någon ska arbeta ensam med något som kan vara riskfyllt eller påfrestande.
Ansvar för arbetsmiljön
Det är arbetsgivaren som har huvudansvaret för arbetsmiljön. Arbetstagare är skyldiga att hjälpa till, följa de säkerhetsföreskrifter som finns och slå larm om de upptäcker några fel. Arbetsgivaren är skyldig att bedriva systematiskt arbetsmiljöarbete, det vill säga att ständigt undersöka arbetsmiljön för att se vilka risker som finns. Sedan ska riskerna åtgärdas.
Vart vänder jag mig?
Om det finns brister i din arbetsmiljö eller om du upptäcker en risk, tala med din närmaste chef. Om problemet inte åtgärdas, kontakta ditt skyddsombud. Finns det inget skyddsombud på din arbetsplats kan du kontakta ditt fackförbund.
Som företagare kan du vända dig till företagshälsovården eller andra arbetsmiljökonsulter för att få hjälp och stöd i arbetsmiljöarbetet. Du kan också vända dig till din arbetsgivarorganisation.
Om du har frågor om arbetsmiljöregler, kontakta Arbetsmiljöverket. Du kan även anmäla dåliga arbetsförhållanden till Arbetsmiljöverket. I vissa fall kan de göra ett inspektionsbesök på arbetsplatsen.