Ergonomi

Ordet ergonomi används ofta som uttryck för hur besvär som ont i rygg och axlar, muskler och leder hänger samman med hur man sitter, står, lyfter och bär. Röstergonomi är samspelet mellan rösten och arbetsmiljön.

Som ergonom försöker man se hur saker hänger ihop för att få en helhetssyn av arbetet. Målet är att skapa arbeten som människor kan ha länge utan att få krämpor. Förutom en bra fysisk arbetsmiljö kan det handla om varierade arbetsuppgifter, inflytande, trivsel och arbetsglädje. Kroppen mår bäst av variation, och därför är det viktigt att arbetsgivaren uppmuntrar rörelse och variation under arbetsdagen. 

Brister i ergonomin, det vill säga samspelet mellan människan och arbetsmiljön, innebär vissa risker. Tunga lyft, ensidigt upprepat arbete, starkt styrt arbete samt dåliga synförhållanden är exempel på sådana risker. För lärare och andra yrkesgrupper som använder rösten som arbetsredskap kan faktorer som en dålig arbetsställning eller dålig rumsakustik, buller, dålig inomhusluft och stress leda till olika typer av röstproblem.

Tunga lyft och ensidigt upprepat arbete kan överbelasta kroppen och orsaka värk i muskler och leder. För att minska eller förebygga värk bör arbetsgivaren göra förändringar i arbetsmiljön. Det kan till exempel vara att investera i lyfthjälpmedel, utbilda i lyftteknik, skapa fler pauser eller arbetsväxling .

Starkt styrt arbete innebär små eller inga möjligheter att påverka arbetstakten, arbetsordningen, arbetsuppgifter och tider för pauser. Ett sådant arbete kan ge värk i muskler och leder och även orsaka stress. För att minska eller förebygga besvär måste arbetstagaren få större inflytande över arbetets utformning.

Dåliga ljusförhållanden kan leda till värk i kroppen. Det kan bero på att man tvingas till obekväma arbetsställningar för att se bättre eller för att undvika att bli bländad. En jämn och lagom stark belysning liksom lågreflekterande arbetsytor kan åtgärda problemet. 

Ansvar för arbetsmiljön
Det är arbetsgivaren som har huvudansvaret för arbetsmiljön. Arbetstagare är skyldiga att hjälpa till, följa de säkerhetsföreskrifter som finns och slå larm om de upptäcker några fel.

Arbetsgivaren är skyldig att bedriva systematiskt arbetsmiljöarbete, det vill säga att ständigt undersöka arbetsmiljön för att se vilka risker som finns. Därefter ska riskerna åtgärdas.

Vart vänder jag mig?
Om det finns brister i din arbetsmiljö eller om du upptäcker en risk ska du tala med din närmaste chef. Om problemet inte åtgärdas, kontakta ditt skyddsombud. Finns det inget skyddsombud på din arbetsplats kan du kontakta ditt fackförbund.

Som företagare kan du vända dig till företagshälsovården eller andra arbetsmiljökonsulter för att få hjälp och stöd i arbetsmiljöarbetet. Du kan också vända dig till din arbetsgivarorganisation.

Om du har frågor om arbetsmiljöregler, kontakta Arbetsmiljöverket. Du kan även anmäla dåliga arbetsförhållanden till Arbetsmiljöverket. I vissa fall kan de göra ett inspektionsbesök på arbetsplatsen.


71% (av 561 läsare) hade nytta av den här informationen

x

Tack för ditt omdöme!

Vill du skicka en kommentar till oss? (Max 600 tecken)

Skicka

Tack för din kommentar!

Stäng