Flexibelt arbete
I takt med den nya tekniken förändras också arbetslivet. Inom många yrken, framför allt där man arbetar på kontor, går det numera lika bra att jobba hemifrån, på ett café eller på bussen. Så länge man är uppkopplad via dator och mobil spelar det inte så stor roll var man befinner sig rent fysiskt.
Att arbetslivet blivit mer flexibelt ses som en fördel av många, både arbetsgivare och arbetstagare. Den som har barn och måste hämta på skola och förskola kan tycka att det är bra att kunna kolla mejl även om man inte är på jobbet, och det är praktiskt att det går att jobba i kapp på kvällen när barnen somnat.
Samtidigt innebär den nya friheten ett ansvar gentemot en själv. Det är viktigt att kunna sätta sina egna gränser så att inte arbete och fritid flyter ihop och man varken jobbar eller är ledig ordentligt. Att koppla av och återhämta sig är nödvändigt för att fortsätta må bra och göra ett bra jobb.
Det kan till exempel vara bra att tydliggöra både för sig själv och andra när man är tillgänglig, och det är viktigt att tänka på att ta pauser i arbetet även när man inte är på arbetsplatsen. Olika människor kan behöva olika strategier för att klara av det gränslösa arbetet. Om man upplever att det gränslösa arbetet påverkar en negativt är det bra att ta upp det med sin chef. Tillsammans kan man prata om vilka behov och förväntningar som finns på arbetet och hitta lösningar.
Ansvar för arbetsmiljön
Det är arbetsgivaren som har huvudansvaret för arbetsmiljön. Arbetstagare är skyldiga att hjälpa till, följa de säkerhetsföreskrifter som finns och slå larm om de upptäcker några fel. Arbetsgivaren är skyldig att bedriva systematiskt arbetsmiljöarbete, det vill säga att ständigt undersöka arbetsmiljön för att se vilka risker som finns. Sedan ska riskerna åtgärdas.
Vart vänder jag mig?
Om det finns brister i din arbetsmiljö eller om du upptäcker en risk, tala med din närmaste chef. Om problemet inte åtgärdas, kontakta ditt skyddsombud. Finns det inget skyddsombud på din arbetsplats kan du kontakta ditt fackförbund.
Som företagare kan du vända dig till företagshälsovården eller andra arbetsmiljökonsulter för att få hjälp och stöd i arbetsmiljöarbetet. Du kan också vända dig till din arbetsgivarorganisation.
Om du har frågor om arbetsmiljöregler, kontakta Arbetsmiljöverket. Du kan även anmäla dåliga arbetsförhållanden till Arbetsmiljöverket. I vissa fall kan de göra ett inspektionsbesök på arbetsplatsen.
87% (av 32 läsare) hade nytta av den här informationen