Härdplaster

Härdplaster är vanliga i arbetsmiljön och används i till exempel lack och lim. Många av de ämnen som används när man tillverkar härdplaster är skadliga för hälsan. Samma sak gäller härdplaster som inte härdat färdigt (gjorts hårt) eller som värms upp. Härdplaster kan orsaka till exempel allergi, astma, eksem och vara irriterande för ögon och slemhinnor.

Några vanliga härdplaster är epoxi, akrylat och polyuretan. De flesta härdplaster är ofarliga när de har härdat färdigt. Polyuretan däremot innehåller isocyanater som kan frigöras vid uppvärmning och orsaka hälsoproblem vid inandning.

Vid härdplastarbete är det viktigt att skydda sig till exempel genom att använda nitrilhandskar som går upp en bit på armen och se till att ytor och verktyg rengörs så att det inte finns kvar kladdiga rester av ohärdat material. Det är också viktigt att undvika att andas in ångor eller rök, till exempel genom att använda punktutsug samt andningsskydd.

De som arbetar på gjuterier, bilverkstäder, på tandläkarmottagningar, inom plast- och byggindustrin, med elektronik samt som nagelterapeuter och fransstylister kan komma i kontakt med härdplaster. Där härdplaster används ska det finnas tydliga instruktioner för hantering och hur man skyddar sig. Ofta behöver de som arbetar med härdplast ha utbildning samt gå på regelbundna läkarkontroller. 

Ansvar för arbetsmiljön
Det är arbetsgivaren som har huvudansvaret för arbetsmiljön. Arbetstagare är skyldiga att hjälpa till, följa de säkerhetsföreskrifter som finns och slå larm om de upptäcker några fel.

Arbetsgivaren är skyldig att bedriva systematiskt arbetsmiljöarbete, det vill säga att ständigt undersöka arbetsmiljön för att se vilka risker som finns. Därefter ska riskerna åtgärdas.

Vart vänder jag mig?
Om det finns brister i din arbetsmiljö eller om du upptäcker en risk tala med din närmaste chef. Om problemet inte åtgärdas kontakta ditt skyddsombud. Finns det inget skyddsombud på din arbetsplats kan du kontakta ditt fackförbund.

Som företagare kan du vända dig till företagshälsovården eller andra arbetsmiljökonsulter för att få hjälp och stöd i arbetsmiljöarbetet. Du kan också vända dig till din arbetsgivarorganisation.

Om du har frågor om arbetsmiljöregler kontakta Arbetsmiljöverket. Du kan även anmäla dåliga arbetsförhållanden till Arbetsmiljöverket. I vissa fall kan de göra ett inspektionsbesök på arbetsplatsen.


66% (av 195 läsare) hade nytta av den här informationen

x

Tack för ditt omdöme!

Vill du skicka en kommentar till oss? (Max 600 tecken)

Skicka

Tack för din kommentar!

Stäng