Ett bra medarbetarsamtal är en utmärkt möjlighet att ostört kunna prata igenom sin arbetssituation. Syftet med medarbetarsamtal är att utveckla sig själv och organisationen, en utveckling som bara kan ske i samspel mellan chef och medarbetare.
För medarbetaren är samtalet ett tillfälle att uttrycka sina tankar, idéer och önskemål om samarbetsklimatet, arbetsmiljön, kompetensutveckling, arbetsuppgifter och relationen till kollegor och chef. Här finns möjlighet att prata igenom hur arbetssituationen känns just nu och vad man skulle vilja göra i framtiden. I bästa fall kan samtalet leda till utveckling och nya arbetsuppgifter.
För chefen är medarbetarsamtalet en möjlighet att påverka de anställda att göra ett bättre jobb. Medarbetarsamtalet blir på det sättet en viktig del av verksamhetsutvecklingen och ett redskap för att nå de mål företaget strävar mot. Genom samtalet kan chefen också fånga upp idéer som kan vara till nytta i arbetet.
Vanligtvis upprättar chef och medarbetare tillsammans en utvecklingsplan för medarbetaren för att på så sätt kunna sätta upp gemensamma mål för framtiden. Planen kan innehålla stort som smått. Det är viktigt att inte glömma bort att gå igenom förra årets plan och följa upp det man kom fram till då.
Samtal på tu man hand mellan chef och underordnad kan bli laddade. De kan handla om löneförhandling, kritik eller kanske svåra konflikter på arbetsplatsen.
Om medarbetarsamtalet rör känsliga frågor kan det vara bra med förhållningsregler under samtalet. Kanske ska man undvika att diskutera någon som inte är med? Ofta handlar det om att fokusera på det viktigaste, att diskutera framtiden och att båda parter känner att de får ut något av samtalet.
Lönesamtal är en tillbakablick på det som sades vid medarbetarsamtalet. Ett sådant samtal ska man ha när det är dags att förhandla lön. Då värderar den lönesättande chefen den anställdes prestationer i förhållande till de mål som sattes upp vid medarbetarsamtalet samt i förhållande till verksamhetens mål. För att detta ska fungera optimalt är det viktigt att verksamhetens mål är tydliga för alla anställda. Medarbetarsamtal och lönesamtal ska hållas isär och ske vid olika tillfällen.
I allmänhet står det i avtalet mellan facket och arbetsgivarorganisationen hur ofta medarbetarsamtal och lönesamtal ska genomföras. Ibland begär också chefen eller medarbetaren spontana medarbetarsamtal. Medarbetarsamtal kan också kallas utvecklingssamtal eller PU-samtal.
Vart vänder jag mig?
Vänd dig i första hand till din närmaste chef om du vill ha medarbetarsamtal. Många arbetsplatser har rutiner och färdiga blanketter för sådana samtal. Du kan också ta kontakta med ditt fackförbund för stöd och råd.
Som företagare kan du vända dig till företagshälsovården eller andra arbetsmiljökonsulter för att få hjälp och stöd i arbetsmiljöarbetet. Du kan också vända dig till din arbetsgivarorganisation.