Personalutrymmen

Med personalutrymmen menas klädutrymmen, torkutrymmen, tvätt- och duschrum, toaletter, matrum/matplatser, paus- och vilrum, väntrum och övernattningsrum. Det behövs personalutrymmen för att anställda ska ha möjlighet att äta, vila sig och sköta sin personliga hygien.

Personalrum bör planeras efter hur många som arbetar på arbetsplatsen och hur många som är kvinnor respektive män. Det är även viktigt att tänka på vad man arbetar med. Blir de anställda väldigt smutsiga av sina jobb behöver man till exempel tänka mer på hur duschutrymmena fungerar.

På medelstora och större företag, ungefär 20 till 50 anställda, krävs för det mesta olika utrymmen för olika saker även om matrum och pausrum ofta kan vara detsamma. Särskilt vilrum kan behövas om arbetsplatsen har fler än 50 anställda.

På mindre arbetsplatser går det ofta att kombinera flera användningsområden. Vilplats kan till exempel ordnas i ett omklädningsrum.

Ett lämpligt antal toaletter är normalt en toalett för varje påbörjat 15-tal anställda.

Personalutrymmen ska vara anpassade för personer som har funktionsnedsättningar.

Ansvar för arbetsmiljön
Det är arbetsgivaren som har huvudansvaret för arbetsmiljön. Arbetstagare är skyldiga att hjälpa till, följa de säkerhetsföreskrifter som finns och slå larm om de upptäcker några fel.

Arbetsgivaren är skyldig att bedriva systematiskt arbetsmiljöarbete, det vill säga att ständigt undersöka arbetsmiljön för att se vilka risker som finns. Därefter ska riskerna åtgärdas.

Vart vänder jag mig?
Om det finns brister i din arbetsmiljö eller om du upptäcker en risk ska du tala med din närmaste chef. Om problemet inte åtgärdas kan du kontakta ditt skyddsombud. Finns det inget skyddsombud på din arbetsplats kan du kontakta ditt fackförbund.

Som företagare kan du vända dig till företagshälsovården eller andra arbetsmiljökonsulter för att få hjälp och stöd i arbetsmiljöarbetet. Du kan också vända dig till din arbetsgivarorganisation.

Om du har frågor om arbetsmiljöregler, kontakta Arbetsmiljöverket. Du kan även anmäla dåliga arbetsförhållanden till Arbetsmiljöverket. I vissa fall kan de göra ett inspektionsbesök på arbetsplatsen.


63% (av 648 läsare) hade nytta av den här informationen

x

Tack för ditt omdöme!

Vill du skicka en kommentar till oss? (Max 600 tecken)

Skicka

Tack för din kommentar!

Stäng