Pollenallergi

Den spirande grönskan ställer till problem för alla pollenallergiker. När näsan rinner och man känner sig trött och hängig kan det vara svårt att vara på topp på jobbet.

På 1800-talet var pollenallergi en ovanlig sjukdom, men den har stadigt ökat under åren. De senaste 30 åren har ökningen varit ännu större än tidigare, även om den verkar ha avstannat nu. I dag är var femte person pollenallergisk mot bara omkring var tjugonde på 70-talet. Vad ökningen beror på vet man inte, men det finns teorier om att det har att göra med att nyfödda får i sig mindre mängd bakterier än förr och att antibiotika används allt mer.

Pollenallergi påverkar, som alla allergier, allmäntillståndet och gör att man blir väldigt trött. Då kan det vara svårt att prestera lika mycket på jobbet som annars. Om man är allergisk mot pollen kan man trösta sig med att det troligtvis blir bättre med åren. Pollenallergi drabbar framför allt tonåringar och oftast minskar symtomen i övre medelåldern.

De värst drabbade kan behöva sjukskriva sig under den svåraste pollenperioden, men de flesta klarar sig ändå, många med hjälp av allergimediciner. På apoteket säljs allt fler allergipreparat, men det finns också andra knep att ta till för den som är pollenallergisk. Man kan till exempel tvätta håret på kvällen för att bli av med pollen som satt sig där, och försöka undvika rök, pälsdjur, starka dofter och annat som kan reta slemhinnorna. Som arbetskamrat kan man tänka på att undvika att öppna fönster i onödan under pollenperioden.

Ansvar för arbetsmiljön
Arbetsgivaren har som alltid huvudansvaret för arbetsmiljön. Om det finns pollenallergiker på arbetsplatsen kan det vara bra att till exempel informera personalen om att inte använda parfymerade produkter och inte vädra på arbetsplatsen under pollensäsong. 


78% (av 64 läsare) hade nytta av den här informationen

x

Tack för ditt omdöme!

Vill du skicka en kommentar till oss? (Max 600 tecken)

Skicka

Tack för din kommentar!

Stäng