Sommarjobb

De flesta som sommarjobbar är unga och har liten erfarenhet av arbetslivet. För att få en bra start på det nya jobbet och för att undvika olyckor är det viktigt att sommarjobbaren får en bra introduktion till arbetsuppgifter och de säkerhetsföreskrifter som finns på arbetsplatsen.

Man ska varken bli sjuk eller skadad av jobbet. Chefen ska se till att arbetsmiljön är bra, men man har också ett eget ansvar att berätta för chefen vad som inte är bra utan som kan leda till en olycka eller skada.

Den som är under 18 ska ha en handledare på arbetsplatsen. Av handledaren ska du man få veta veta vilka arbetsuppgifterna är och vilka risker som kan finnas på arbetsplatsen.

Ungdomar som går i grundskolan och är mellan 13 och 15 år får ha ett lätt och riskfritt arbete. Den som är mellan 16 och 18 år får ha ett arbete som inte är tungt eller riskfyllt. 

Ungdomar som är mellan 13 och 15 år får arbeta högst 7 timmar per dag och högst 35 timmar i veckan, dock inte mellan klockan 20 och 06. Den som fyllt 15 år får arbeta 8 timmar per dag högst 40 timmar i veckan, dock inte mellan klockan 22 och 06, alternativt mellan 23 och 07.

Om arbetet pågår mer än en månad har sommarjobbaren rätt till ett anställningskontrakt. Anställningskontraktet är bindande både för arbetstagare och för arbetsgivare. Den som arbetar har också rätt till en lönespecifikation. Där ska det stå hur många timmar man arbetat, lön, semesterersättning, skatteavdrag och eventuella andra avdrag.

Den som tjänar mindre än 20 431 kronor under 2022 behöver inte betala någon skatt. Vet man redan från början att man inte kommer att tjäna mer kan man fylla i en särskild blankett från Skatteverket som lämnas till arbetsgivaren. Då dras ingen skatt. Är lönen högre betalar man skatt, och arbetsgivaren drar då bort skatten från lönen direkt och betalar in den till Skatteverket. 

Enligt semesterlagen är semesterlönen 12 procent på den intjänade lönen. En del arbetsgivare väljer att betala ut semesterersättningen varje månad, medan andra gör det i samband med utbetalningen av den sista lönen.

Om man blir sjuk under sommarjobbet ska man ringa arbetsgivaren. Varar anställningen minst en månad har man rätt till sjuklön. Den första dagen är en karensdag, vilket innebär att man inte får någon ersättning. Är anställningen kortare än en månad har man rätt till sjuklön när anställningen varat i 14 kalenderdagar.

Efter att sommarjobbet är slut kan sommarjobbaren begära att få ett tjänstgöringsintyg där det står hur länge arbetet pågick och vilka arbetsuppgifterna var. Det kan vara bra att ha när man ska söka andra jobb.

Ansvar för arbetsmiljön
Det är arbetsgivaren som har huvudansvaret för arbetsmiljön. Arbetstagare är skyldiga att hjälpa till, följa de säkerhetsföreskrifter som finns och slå larm om de upptäcker några fel. Arbetsgivaren är skyldig att bedriva systematiskt arbetsmiljöarbete, det vill säga att ständigt undersöka arbetsmiljön för att se vilka risker som finns. Därefter ska riskerna åtgärdas.

Vart vänder jag mig?
Om det finns brister i din arbetsmiljö eller om du upptäcker en risk tala med din närmaste chef. Om problemet inte åtgärdas kontakta ditt skyddsombud.

LO har en hjälptelefon för unga. Där kan du gratis få hjälp med allt som rör arbetet, även om du inte är medlem. Tfn: 020-56 00 56. Du kan också besöka LO:s webbplats för unga.

Du kan läsa mer om sommarjobb hos Arbetsmiljöverket. Där ser du också hur gammal du måste vara för att få utföra visa arbetsuppgifter.

84% (av 241 läsare) hade nytta av den här informationen

x

Tack för ditt omdöme!

Vill du skicka en kommentar till oss? (Max 600 tecken)

Skicka

Tack för din kommentar!

Stäng