Sömn

God sömn är livsviktigt för att orka och må bra. Sover vi dåligt får vi svårare att koncentrera oss på jobbet och råkar lättare ut för olyckor. Problem med sömnen blir vanligare ju äldre vi blir och förekommer oftare bland kvinnor. Var fjärde vuxen person i Sverige lider av sömnbesvär, och problemen har ökat.

Dålig sömn anses vara en bidragande orsak till flera av dagens folksjukdomar som diabetes, hjärt-kärlsjukdom, depression och utmattningssyndrom (utbrändhet). En god sömn är sannolikt lika viktigt som motion och nyttig mat för en god hälsa.

Vuxna behöver vanligen mellan sex och nio timmars sömn per dygn för att hjärnan ska få vila, återhämta sig och bearbeta intryck. Sömnen stärker också skelettet och immunförsvaret. För barn och ungdomar behövs sömnen även för att växa. 

Även om man ligger sömnlös en natt på grund av att man är stressad, uppjagad eller bekymrad över något är det inte farligt så länge man kan ta igen sömnen nästa natt. Men om man ständigt är stressad blir det svårare att ta igen sömnbristen. Stress får dig att varva upp, vilket både gör det svårare att sova och försämrar sömnkvaliteten när du väl somnat. Den som har svårigheter med sömnen kommer ofta in i en ond cirkel. Oron för att inte kunna somna gör att man blir stressad, vilket i sin tur gör det ännu svårare att somna. 

Förutom oro och stress är vanliga orsaker till sömnsvårigheter yttre störningar som trafikbuller, att man har småbarn som vaknar eller att man själv eller ens partner snarkar. 

Ett vanligt råd till personer som har svårt att sova är att gå och lägga sig och stiga upp vid ungefär samma tid varje dag oavsett hur natten varit. Ett annat tips är att bara använda sängen för att sova i, inte för att läsa, äta eller titta på tv i. Det är också viktigt att varva ned timmarna före läggdags och undvika kaffe och te. Man ska också undvika det blå ljuset från till exempel mobiltelefonen. Fysisk aktivitet under dagen brukar göra att det blir lättare att somna på kvällen och sova gott under natten. Man kan också öva sig på förmågan att slappna av.

Morgonljuset är det ljus som har allra störst betydelse för vår hälsa. Genom att ta vara på morgonljuset blir vi sömniga på kvällen. Den som inte får tillräckligt med dagsljus blir inte lika trött på kvällen. Dagsljus kan aldrig ersättas av el- eller LED-belysning hur bra den än är. Även den molnigaste novemberdag är det drygt 1 000 lux utomhus och bara omkring 300 lux inomhus.

Vart vänder jag mig?
Om du har sömnproblem och tror att ditt arbete är orsaken kan du vända dig till din chef. Är din arbetsplats knuten till företagshälsovården kan du vända dig direkt till den. 

Om du har frågor om lagar och regler som handlar om arbetsmiljö, kontakta Arbetsmiljöverket.


69% (av 56 läsare) hade nytta av den här informationen

x

Tack för ditt omdöme!

Vill du skicka en kommentar till oss? (Max 600 tecken)

Skicka

Tack för din kommentar!

Stäng