Tillbaka efter semestern
Att börja jobba igen efter ledigheten kan vara svårt. Vi vill ha kvar semesterlugnet – samtidigt som vi tar nya tag. Vi vill behålla de goda vanorna och göra oss av med dåliga.
Under semestern har vi kanske mer tid att ta hand om oss själva. Vi stressar mindre, motionerar kanske mer, lagar bättre mat och sover längre. När vi börjar jobba igen gäller det att behålla den hälsosamma livsstilen.
Baksidan av semestermyntet – sena kvällar, mer alkohol och snabbmat – kan vara ett problem för andra och det kan ta tid att vänja sig av vid de dåliga vanorna. De sena kvällarna är kanske svårast att lägga om för där handlar det om kroppsrytmen. Den som fått dåliga vanor under sommaren kan ta hjälp av vardagsrytmen och se övergången till arbete som en nystart.
När semestern tar slut funderar många över att ändra livsstil. Det handlar kanske om att börja motionera, gå utvecklande kurser eller på olika sätt leva bättre. Men det gäller att genomföra förändringarna gradvis, annars kan det bli svårt att leva upp till föresatserna. Gör inte allt under första veckan. Det viktigaste är att ta tid på sig att komma tillbaka till arbetet. Låt augusti bli en omställningsfas till arbete och börja med förändringarna först i september.
Om det känns trögt att börja jobba igen är det viktigt att se möjligheterna med jobbet. Tänk efter: Vad är det i arbetet som ger mening och glädje? Det kanske är arbetskamraterna, arbetets innehåll eller något annat. Fokusera på det, inte plikterna, ansvaret och alla måsten.
Vart vänder jag mig?
Om det finns brister i din arbetsmiljö eller om du upptäcker en risk tala med din närmaste chef. Om problemet inte åtgärdas kontakta ditt skyddsombud. Finns det inget skyddsombud på din arbetsplats kan du kontakta ditt fackförbund. För att ta itu med din egen hälsa går det att vända sig till företagshälsovården, din vårdcentral eller till någon av alla de tränings- och hälsoorganisationer som finns.
Som företagare kan du vända dig till företagshälsovården eller andra arbetsmiljökonsulter för att få hjälp och stöd i arbetsmiljöarbetet. Du kan också vända dig till din arbetsgivarorganisation.
84% (av 39 läsare) hade nytta av den här informationen