Tillbud

Ett tillbud är en händelse som hade kunnat leda till en skada eller ett olycksfall, men som slutade väl. Det kan till exempel vara ett tungt föremål som faller ned från en hylla, men som tur var träffades ingen. 

Även om det går bra och ingenting händer är det viktigt att ta tillbudet på allvar. Tillbudet är en signal om att något allvarligt skulle kunna hända nästa gång och att man behöver göra något för att det inte ska ske. När ett olycksfall inträffar har det vanligtvis redan skett flera tillbud. Ofta är det samma saker som ligger bakom och ungefär samma händelseförlopp. Kanske behöver man flytta ned det tunga föremålet till ett lägre hyllplan för att minska risken.

Tillbud hänger inte bara ihop med fysiska faktorer, utan även de som brukar kallas psykosociala. Händelser som hade kunnat leda till skada och som har med till exempel stress, konflikter eller mobbning kallas också tillbud.

Tillbud ska alltid rapporteras till arbetsgivaren, eftersom det är ett bra sätt att upptäcka risker som hade kunnat leda till olyckor eller arbetsskador. Det är viktigt med rätt attityd till tillbud på arbetsplatsen, så att man vågar informera om vad som hänt även om det var man själv som klantade till det. Tanken med att rapportera tillbud är inte att kritisera eller peka ut någon enskild, utan att upptäcka de risker som kan leda till olyckor och skador. För att fånga upp tillbuden behöver arbetsgivaren ha ett system för rapportering. Helst ska det vara så enkelt att man inte drar sig för att rapportera.

Allvarliga tillbud ska anmälas till Arbetsmiljöverket. Allvarliga tillbud är sådana händelser som hade kunnat orsaka allvarliga olyckor, till exempel en byggnadsställning som rasar eller en explosion i en tom lokal.

Vart vänder jag mig?
För att anmäla ett allvarligt tillbud går du in på Arbetsmiljöverkets och Försäkringskassans gemensamma webbplats www.anmalarbetsskada.se

Du som är företagare kan vända dig till företagshälsovården eller andra arbetsmiljökonsulter för att få hjälp och stöd i arbetsmiljöarbetet. Du kan också vända dig till din arbetsgivarorganisation.

Om du har frågor om lagar och regler som handlar om arbetsmiljö, kontakta Arbetsmiljöverket.

87% (av 573 läsare) hade nytta av den här informationen

x

Tack för ditt omdöme!

Vill du skicka en kommentar till oss? (Max 600 tecken)

Skicka

Tack för din kommentar!

Stäng