Utmattningssyndrom (utbrändhet)
Om man varit utsatt för mycket stress under lång tid kan man drabbas av utmattningssyndrom, eller utbrändhet som det tidigare kallades. Ofta hänger utmattningssyndrom samman med arbetsmiljön, men det är sällan den enda orsaken.
Vi klarar en viss mängd stress, bara det finns möjlighet att ta igen sig och vila ordentligt efteråt. Men om stressen pågår under lång tid och det inte finns möjlighet att återhämta sig, kan det leda till utmattningssyndrom. Vanligtvis känner man sig då helt utmattad och blir överkänslig för all typ av stress. Förutom svår trötthet kan man få ont i kroppen, svårt att sova, svårt att koncentrera sig, problem med minnet eller uppleva ångest. Det kan i sin tur leda till depression.
Långvarig stress på arbetet är ofta en viktig förklaring till att man blir sjuk, även om livssituationen i övrigt också påverkar. För att slippa långa sjukskrivningar är det viktigt att arbeta förebyggande. När man känner att tillvaron blir alltför stressig ska man vara extra uppmärksam på kroppens signaler och försöka vila mer. Att sova gott om natten anses spela stor roll för att slippa drabbas av utmattningssyndrom. Dessutom måste man försöka åtgärda det som orsakar stressen, vare sig det är på jobbet eller i privatlivet.
Ansvar för arbetsmiljön
Arbetsgivaren måste regelbundet undersöka förhållandena på jobbet och bedöma riskerna för ohälsa. Han eller hon ska också lyssna på medarbetarna och vara lyhörd för hur de mår. Som anställd har du också ett ansvar att tala om vilka risker du ser i arbetsmiljön.
Vart vänder jag mig?
Om du känner att stressen på jobbet blir för stor är det bra att prata med din chef. Om chefen inte försöker åtgärda problemen kan du vända dig till skyddsombudet. Finns det inget skyddsombud på din arbetsplats kan du kontakta ditt fackförbund. Du kan också kontakta företagshälsovården eller en läkare.
Som företagare kan du vända dig till företagshälsovården eller andra arbetsmiljökonsulter för att få hjälp och stöd i att förebygga stress på arbetsplatsen. Du kan också vända dig till din arbetsgivarorganisation.
Om du har frågor om arbetsmiljöregler, kontakta Arbetsmiljöverket. Du kan även anmäla dåliga arbetsförhållanden till Arbetsmiljöverket. I vissa fall kan de göra ett inspektionsbesök på arbetsplatsen.
66% (av 232 läsare) hade nytta av den här informationen