Vinterkräksjukan

Vinterkräksjukan är extremt smittsam, vilket gör att en enda person kan smitta ned en hel arbetsplats. Det bästa rådet för att försöka undvika smitta är att tvätta händerna ofta, särskilt före måltider och efter toalettbesök. Tvål och vatten anses vara bättre än handsprit. Gnugga händerna med tvål i minst 15 sekunder, och glöm inte att ta av ringar och göra rent även under naglarna.

Det som skiljer vinterkräksjukan från annan magsjuka är det plötsliga insjuknandet. Den börjar ofta mycket hastigt med kräkningar, diarréer och magsmärtor. Dessa pågår i ett till tre dygn. Att ha haft sjukdomen kan ge ett visst kortvarigt skydd från att bli sjuk igen, men man kan bli sjuk flera gånger.

Medan man är sjuk ska man dricka små mängder vätska med täta mellanrum för att undvika uttorkning. Det bra att dricka vätskeersättning eftersom kroppen förutom vätska även förlorar salter. När man blivit lite bättre igen ska man ta det försiktigt med maten eftersom tarmarna är känsliga. Framför allt ska man undvika mjölkprodukter och fiberrik mat. Sjukdomen i sig är inte farlig, men däremot ska man kontakta vårdcentralen om man inte får i sig tillräckligt med vätska.

För att minska spridning av smittan ska man gärna stanna hemma någon dag extra efter att symptomen upphört. Man brukar oftast inte smitta längre när två dygn har gått efter det att besvären har försvunnit. Men ibland kan man smitta andra personer upp till tre veckor efter det att man blivit frisk igen. Inkubationstiden, den tid mellan smittotillfället och då man blir sjuk, är 12–48 timmar.


78% (av 64 läsare) hade nytta av den här informationen

x

Tack för ditt omdöme!

Vill du skicka en kommentar till oss? (Max 600 tecken)

Skicka

Tack för din kommentar!

Stäng