Organisatorisk och social arbetsmiljö, OSA
Organisatorisk och social arbetsmiljö, OSA, handlar om psykosociala frågor som stress, konflikter, trygghet, mobbning och stöd från chef och kollegor. Enligt Arbetsmiljölagen har alla rätt till ett bra arbetsklimat.
Organisatorisk och social arbetsmiljö, som brukar förkortas OSA, är namnet på de föreskrifter (regler) som Arbetsmiljöverket gav ut 2016. Frågor som stress och arbetsklimat hänger ofta samman med hur arbetet är organiserat och hur det sociala samspelet på jobbet fungerar. Därför är det arbetsgivarens skyldighet att se till att organisationen är sådan att de anställda trivs och mår bra.
Det finns flera sätt att ta reda på hur de anställda upplever trivsel, arbetsklimat och arbetets innehåll. Ofta har man redan medarbetarsamtal eller utvecklingssamtal där man tar upp sådana frågor. Man kan även prata om det vid personalmöten. Att undersöka hur arbetsmiljön upplevs genom att skicka ut en enkät eller göra intervjuer är också ett bra. Ju mer man vet om hur de anställda upplever situationen, desto lättare att förändra rätt saker och uppnå resultat.
Ansvar för arbetsmiljön
Det är arbetsgivaren som har huvudansvaret för arbetsmiljön. Arbetstagare är skyldiga att hjälpa till, följa de säkerhetsföreskrifter som finns och slå larm om de upptäcker några fel.
Arbetsgivaren är skyldig att bedriva systematiskt arbetsmiljöarbete, det vill säga att ständigt undersöka arbetsmiljön för att se vilka risker som finns. Därefter ska riskerna åtgärdas.
Vart vänder jag mig?
Om du upplever att arbetsklimatet är dåligt ska du tala med din närmaste chef. Om ingenting händer kan du kontakta ditt skyddsombud. Finns det inget skyddsombud på din arbetsplats kontaktar du ditt fackförbund.
Som företagare kan du vända dig till företagshälsovården eller andra arbetsmiljökonsulter för att få hjälp och stöd i att skapa ett bra arbetsklimat. Du kan också vända dig till din arbetsgivarorganisation.
Om du har frågor om arbetsmiljöregler, kontakta Arbetsmiljöverket. Du kan även anmäla dåliga arbetsförhållanden till Arbetsmiljöverket. I vissa fall kan de göra ett inspektionsbesök på arbetsplatsen.
89% (av 109 läsare) hade nytta av den här informationen