Anmäla arbetsskada
Om en anställd skadar sig i arbetet eller blir sjuk på grund av jobbet ska arbetsgivaren informeras. Arbetsgivaren ska då göra en anmälan till Försäkringskassan och till skyddsombudet. Försäkringskassan skickar sedan ett brev till den anställde och meddelar att anmälan har kommit in. Den som är egenföretagare skickar in anmälan själv. Den som hyr in personal ska rapportera eventuella olyckor och tillbud till bemanningsföretaget.
Om olyckan är allvarlig eller om det gäller dödsfall ska arbetsgivaren snarast göra en anmälan till Arbetsmiljöverket.
Arbetsgivaren är skyldig att utreda orsaken till arbetsskadan för att samma sak inte ska hända igen. Alla arbetsskadeanmälningar registreras och arkiveras av Försäkringskassan. Informationen används sedan i arbetet med att förebygga sjukdom och olycksfall i arbetslivet.
För att få ersättning för arbetsskadan måste den anställde ansöka om det hos Försäkringskassan. De flesta har också andra försäkringar genom sitt kollektivavtal. För att ta del av dem krävs en separat ansökan.
Som arbetsskada räknas olyckor i arbetet och arbetssjukdomar som man fått av till exempel tungt arbete. Även skador man får på väg till eller från arbetet räknas som arbetsskada, förutsatt att man tagit den normala vägen, och likaså smittsamma allmänfarliga sjukdomar som man fått genom sitt arbete. Exempel på allmänfarliga sjukdomar är covid-19, gulsot (hepatit A – E), tuberkulos och så kallad sjukhussjuka.
78% (av 640 läsare) hade nytta av den här informationen