Ett vanligt arbetsmiljöproblem i skolan är buller, och många lärare får därför problem med hörseln. Buller kan också orsaka andra problem, som trötthet, stress, muskelspänningar och tinnitus. Ljudabsorberande plattor i taket och tassar på stolarna kan sänka ljudnivån. Mindre grupper och ordningsregler kan också minska bullret.
Många lärare känner att de borde hjälpa eleverna mer än vad arbetstiden räcker till för. När kraven blir för stora och det inte finns tid för återhämtning kan stressen leda till sjukdom och sjukskrivning. Stress kan också leda till att man gör fel i pressade situationer och till fler konflikter på jobbet.
För lärare är rösten extra viktig. Lärare är den yrkesgrupp som oftast söker hjälp för röstproblem. Den vanligaste diagnosen är så kallad rösttrötthet, som ger obehagskänsla och värk i halsen. Men med rätt röstteknik går det att undvika problemen. Den viktigaste förebyggande åtgärden är att känna sig helt frisk i rösten när man går tillbaka till arbetet efter en infektion. Pauser under skoldagen, när rösten får vila, är också avgörande.
Alla händelser med våld eller hot ska dokumenteras och utredas av arbetsgivaren. Om det till exempel uppstår bråk mellan elever eller om en elev hotar en lärare, ska det gå snabbt att kalla på hjälp. Rutinerna för detta ska vara kända både bland anställda och elever. Rektorer och lärare har rätt att ta ifrån elever föremål som kan utgöra en fara för säkerheten i skolan.
Ansvar för arbetsmiljön
Det är arbetsgivaren som har huvudansvaret för arbetsmiljön. För lärare i kommunala skolor är det kommun- och skolledningen som är arbetsgivare. I friskolor är skolans huvudman och skolledning arbetsgivare. Lärarna är skyldiga att hjälpa till, följa de säkerhetsföreskrifter som finns och slå larm om de upptäcker några fel.
Arbetsgivaren är skyldig att bedriva systematiskt arbetsmiljöarbete, det vill säga att ständigt undersöka arbetsmiljön för att se vilka risker som finns. Därefter ska riskerna åtgärdas.
Vart vänder jag mig?
Om det finns brister i din arbetsmiljö eller om du upptäcker en risk ska du meddela skolans rektor. Om problemet inte åtgärdas, kontakta ditt skyddsombud. Finns det inget skyddsombud på din arbetsplats kan du kontakta ditt fackförbund.
Fackförbund:Sveriges Lärare
Som företagare kan du vända dig till företagshälsovården eller andra arbetsmiljökonsulter för att få hjälp och stöd i arbetsmiljöarbetet. Du kan också vända dig till din arbetsgivarorganisation.
Arbetsgivarorganisation kommunal skola: Sveriges kommuner och regioner
Arbetsgivarorganisationer friskola: Almega eller Arbetsgivarföreningen KFO eller Arbetsgivaralliansen
Om du har frågor om lagar och regler som handlar om arbetsmiljö, kontakta Arbetsmiljöverket.
Den här texten vänder sig till verksamma inom branschen och syftar till att beskriva arbetsmiljön, vilka risker som finns och hur man kan göra för att minska dem. Allmänna beskrivningar av yrken finns hos Arbetsförmedlingen.