Att ta hand om och vårda andra människor är ett stort ansvar som kräver engagemang. Detta i kombination med oregelbundna arbetstider, högt tempo och hög arbetsbelastning leder ofta till stress. Om det inte finns tid till återhämtning kan stress bland annat leda till högre blodtryck, förändrad ämnesomsättning och utbrändhet. För att förhindra sjukdom är motion och vila viktigt.
En sjuksköterska och undersköterska kommer i kontakt med många irriterande ämnen som kan framkalla allergi. Att dessutom tvätta händerna med tvål och vatten åtskilliga gånger om dagen förvärrar situationen och kan skapa kontakteksem. Huden blir då torr, röd och fjällig med sprickor och blåsor som kliar. Skydda händerna genom att smörja in med mjukgörande kräm flera gånger om dagen.
Att skada sig i samband med lyft av patienter är en annan risk för sjuksköterskor och undersköterskor, liksom risken att halka omkull.
Att arbeta i vården innebär nära kontakt med människor och är därför en stor risk för smitta. För att undvika smitta ska man använda kortärmade arbetskläder och sprita händerna före och efter kontakt med vårdtagare. Använd inte smycken eller armbandsur på händer och underarmar. Risk för smitta finns också om man råkar sticka sig på en använd spruta. Nålstick är en av de vanligaste arbetsskadorna för en sjuksköterska.
Sjuksköterskor och undersköterskor kan utsättas för hot och våld på jobbet. De som arbetar på akutmottagningar och inom psykiatrisk och geriatrisk vård är särskilt drabbade. Den som utsätts för hot eller våld kan, förutom en fysisk skada, få försämrad motivation och sömnsvårigheter. En förebyggande åtgärd är att öka medvetenheten om våldsrisker på arbetsplatsen.
Ansvar för arbetsmiljön
Det är arbetsgivaren som har huvudansvaret för arbetsmiljön. Arbetstagare är skyldiga att hjälpa till, följa de säkerhetsföreskrifter som finns och slå larm om de upptäcker några fel.
Arbetsgivaren är skyldig att bedriva systematiskt arbetsmiljöarbete, det vill säga att ständigt undersöka arbetsmiljön för att se vilka risker som finns. Därefter ska riskerna åtgärdas.
Vart vänder jag mig?
Om det finns brister i din arbetsmiljö eller om du upptäcker en risk ska du tala med din närmaste chef. Om problemet inte åtgärdas kan du kontakta ditt skyddsombud. Finns det inget skyddsombud på din arbetsplats kontaktar du ditt fackförbund.
Fackförbund: Vårdförbundet och Kommunal
Som företagare kan du vända dig till företagshälsovården eller andra arbetsmiljökonsulter för att få hjälp och stöd i arbetsmiljöarbetet. Du kan också vända dig till din arbetsgivarorganisation.
Arbetsgivarorganisationer: Arbetsgivaralliansen, Sveriges kommuner och regioner (SKR), Vårdföretagarna.
Om du har frågor om lagar och regler som handlar om arbetsmiljö, kontakta Arbetsmiljöverket.
Den här texten vänder sig till verksamma inom sjukvården och syftar till att beskriva arbetsmiljön, vilka risker som finns och hur man kan göra för att minska dem. Allmänna beskrivningar av yrken finns hos Arbetsförmedlingen.