Måste jag stå ut med musik på kontoret?

Jag har börjat ett nytt arbete där jag delar kontorsrum med två andra personer. En av dem har radio med skvalmusik på hela dagen. Jag har svårt att koncentrera mig på arbete framför datorn och påtalade detta. Jag blev ifrågasatt på olika sätt. Eftersom jag är 53 år och arbetat en hel del innan måste jag tillstå att jag blev förvånad. Kan det verkligen vara möjligt att man måste acceptera detta på sitt arbete - att den andre vill lyssna på radio under arbetet?

Nej, naturligtvis ska du kunna ta upp frågan om störande skvalmusik utan att bli ifrågasatt. Försök igen att ta upp frågan på ett sakligt sätt. Tala om att man vet att olika personer har olika svårt att koncentrera sig vid bakgrundsmusik. Du kan då riskera att få svaret att det finns dom som koncentrerar sig bättre med bakgrundsmusik. Båda sakerna stämmer.

En lösning är att skaffa hörlurar till den som vill ha musiken på. Grundkonceptet är nämligen att man inte ska störa någon annan med personliga preferenser. Att du ska behöva använda hörselskydd är alltså en dålig lösning.

Om ni inte hittar någon lösning måste frågan lyftas till din arbetsledning. Gå inte bakom ryggen på din arbetskamrat utan tala öppet om problemet, vad du har för tankar om att komma tillrätta med det och se till att arbetskamraten är med vid mötet. Förklara att syftet är att hitta en lösning som passar alla. Man kanske kan placera om arbetstagarna så att de som vill ha bakgrundsmusik samlas i ett rum?
Finner du inte heller gehör hos din arbetsledning återstår möjligheten att ta upp frågan med skyddsombudet. Det kanske finns en policy på din arbetsplats för vad som gäller i kontorslandskap?


100% (av 4 läsare) hade nytta av den här informationen

x

Tack för ditt omdöme!

Vill du skicka en kommentar till oss? (Max 600 tecken)

Skicka

Tack för din kommentar!

Stäng