Ska vi ha ett vilrum?

Jag är lärare och arbetar i en ombyggd skola där det inte finns något vilrum. Om jag räknar all personal är vi över 50 pers och då måste särskilt vilrum finnas om jag fattat rätt här? Ska man räkna samman personalkategorier, till exempel lärare, matpersonal och vaktmästare? Eleverna har vilrum, men det tycker jag är deras. Hur lyder lagen där?

Vi har ett rum med soffor som ursprungligen var avsett som personalrum men nu ofta används som mötesrum. När jag sökt vila där är det ofta upptaget.

 Du har rätt i att särskilt vilrum behövs när det är fler än 50 anställda, och att ni har olika personalkategorier spelar ingen roll. Det är ju viktigt att även matpersonalen och vaktmästeriet har tillgång till vilrummet. På mindre arbetsplatser ska det finnas eller vara lätt att iordningställa en lämplig plats för tillfällig vila, vid till exempel illamående eller huvudvärk. På större arbetsställen skall den platsen inrymmas i ett särskilt vilrum.

Det är bra om rummet är avskilt och placerat i tyst omgivning. I skolan föreslås exempelvis att vilrum utnyttjas i anslutning till elevvårdslokaler.  Arbetsmiljöverket har föreskrifter, Arbetsplatsens utformning (AFS 2009:2), som reglerar detta. Se paragrafer om vilutrymme 107-108 §§.


100% (av 10 läsare) hade nytta av den här informationen

x

Tack för ditt omdöme!

Vill du skicka en kommentar till oss? (Max 600 tecken)

Skicka

Tack för din kommentar!

Stäng