Tema: undvik risker på jobbet

För tillfället är det många som jobbar hemma. Det kan vara lätt att uppslukas av arbetet när det är ständigt närvarande men precis som på arbetsplatsen är det viktigt med rast och paus. När man arbetar hemma kan man också tänka på att verkligen röra på kroppen då och då eftersom man förmodligen inte har lika bra möbler och teknisk utrustning som på kontoret. Fasta rutiner med promenader ”till” och ”från” jobbet kan vara bra, precis som att ta en fika på distans med kollegorna och ha avstämningar med chefen litet oftare än vanligt.

Flexibelt arbete
Det är viktigt att kunna sätta sina egna gränser så att inte arbete och fritid flyter ihop och man varken jobbar eller är ledig ordentligt. Att koppla av och återhämta sig är nödvändigt för att fortsätta må bra och göra ett bra jobb.

Ont i kroppen
Egentligen finns det inga perfekta arbetsställningar. Därför ska man variera rörelserna så mycket det går. Att lyssna på kroppen och att ta pauser är det bästa man kan göra för att förebygga värk.

Rast och paus
Det är skillnad på rast och paus, men de är båda viktiga för en bra arbetsmiljö. Med rast menas ett längre avbrott, till exempel en lunchrast. Under rasten får man fritt förfoga över sin tid och kan lämna arbetsplatsen. Rasten räknas inte som arbetstid.

Teknikstress
Teknikstress kan förebyggas på flera sätt. I organiseringen av arbetet bör det tydligt sägas hur tekniken ska användas. Användare måste få det individuella stöd och den utbildning de behöver för att klara tekniken i arbetet.


93% (av 96 läsare) hade nytta av den här informationen

x

Tack för ditt omdöme!

Vill du skicka en kommentar till oss? (Max 600 tecken)

Skicka

Tack för din kommentar!

Stäng