Arbetsmiljöpolicy
Att göra en arbetsmiljöpolicy innebär att komma överens om hur arbetsförhållandena ska se ut på sikt. Helst ska arbetsgivare, arbetstagare och skyddsombud diskutera fram policyn gemensamt. Alla företag ska ha en arbetsmiljöpolicy. Om företaget har tio eller fler arbetstagare ska policyn dokumenteras.
När arbetsgivaren har gått igenom vilka risker som finns på företaget och försökt åtgärda dem, finns det ofta några saker kvar som inte kan lösas omedelbart utan som behöver följas upp. De ska skrivas ned i en handlingsplan. Handlingsplanen kan sedan vara till hjälp när man tar fram en arbetsmiljöpolicy. I små företag kan handlingsplanen rent av fungera som arbetsmiljöpolicy.
Arbetsmiljöpolicyn kan innehålla allmänna målsättningar som handlar om arbetsmiljön, till exempel att man vill öka trivseln på jobbet och att de anställda ska få mer inflytande över arbetsuppgifterna. Men det är också bra om det finns konkreta mål som kan följas upp. Det kan till exempel vara att en viss bullernivå inte ska överskridas eller att användningen av farliga ämnen ska minskas till en viss nivå.
Vart vänder jag mig?
Det är arbetsgivaren som ansvarar för att ta fram en arbetsmiljöpolicy. Du som är företagare kan vända dig till företagshälsovården eller andra arbetsmiljökonsulter för att få hjälp och stöd i arbetsmiljöarbetet. Du kan också vända dig till din arbetsgivarorganisation.
Om du har frågor om lagar och regler som handlar om arbetsmiljö kontakta Arbetsmiljöverket.
88% (av 67 läsare) hade nytta av den här informationen