Arbetsplatsen

Hur arbetsplatsen ser ut påverkar oss på olika sätt. Arbetsplatsens utformning är en viktig del av arbetsmiljön. Det är stor skillnad på att arbeta vid ett löpande band, i ett öppet kontor eller i en operationssal.

Hur arbetsplatsen ser ut handlar inte bara om maskiner och lokaler. Tillgång till bra luft, en säker omgivning, vacker inredning, kroppsvänliga möbler och redskap gör arbetsmiljön bättre.

Det finns många lagar och regler som styr hur man ska bygga och utforma arbetslokaler. Några av de viktigaste är Plan- och bygglagen och Arbetsmiljöverkets föreskrift Arbetsplatsens utformning.

Att utforma en arbetsplats så att den blir trivsam och fungerande är en viktig fråga för många företag och organisationer. Arbetsplatsen ska vara sund och säker. God design underlättar och motiverar till säkrare beteenden.  En bra och genomtänkt utformning förbättrar kommunikation och ger inspiration och kreativitet. Det är förstås bra om man tar hänsyn till de här frågorna redan i planeringen av en ny arbetsplats.

Städning bidrar också till en trivsam arbetsmiljö och motverkar risker för olycksfall och ohälsa. I en städad lokal minskar riskerna för att någon ska snubbla eller halka, för smittspridning och allergiska besvär och för brand i damm och spill.

Ansvar för arbetsmiljön
Det är arbetsgivaren som har huvudansvaret för arbetsmiljön. Arbetstagare är skyldiga att hjälpa till, följa de säkerhetsföreskrifter som finns och slå larm om de upptäcker några fel. Arbetsgivaren är skyldig att bedriva systematiskt arbetsmiljöarbete, det vill säga att ständigt undersöka arbetsmiljön för att se vilka risker som finns. Därefter ska riskerna åtgärdas.

Vart vänder jag mig?
Om det finns brister i din arbetsmiljö eller om du upptäcker en risk tala med din närmaste chef. Om problemet inte åtgärdas kontakta ditt skyddsombud. Finns det inget skyddsombud på din arbetsplats kan du kontakta ditt fackförbund.

Som företagare kan du vända dig till företagshälsovården eller andra arbetsmiljökonsulter för att få hjälp och stöd i arbetsmiljöarbetet. Du kan också vända dig till din arbetsgivarorganisation.

Om du har frågor om arbetsmiljöregler kontakta Arbetsmiljöverket. Du kan även anmäla dåliga arbetsförhållanden till Arbetsmiljöverket. I vissa fall kan de göra ett inspektionsbesök på arbetsplatsen.


57% (av 114 läsare) hade nytta av den här informationen

x

Tack för ditt omdöme!

Vill du skicka en kommentar till oss? (Max 600 tecken)

Skicka

Tack för din kommentar!

Stäng