Distansarbete

Inom många yrken har det blivit allt enklare att jobba utanför själva arbetsplatsen. Vissa arbetar kanske hemifrån en eller några dagar per vecka medan andra jobbar ikapp en stund på kvällen. 

Att arbeta på distans innebär frihet under ansvar. De självklara fördelarna med distansarbete är att man slipper lägga tid på resor, vilket ger mer tid till privatlivet. Risken är att gränsen mellan jobb och privatliv lätt suddas ut. Då blir den egna förmågan att sätta gränser viktigare, till exempel att inte kolla e-post som rör jobbet på kvällar och helger.

Den som arbetar på distans missar de sociala relationer som finns på arbetsplatsen. Det sociala utbytet spelar en viktig roll, inte bara för individen utan också för yrkesrollen. Många kloka idéer kläcks till exempel på fikarasterna. För att undvika isolering kan det vara bra att jobba några dagar i veckan på själva arbetsplatsen.

För att undvika konflikter eller andra problem är det viktigt att veta vilka regler som gäller vid arbete utanför arbetsplatsen. Hur arbetar man IT-säkert på distans? Hur fungerar det med olika försäkringar? Ibland kan kollektivavtal reglera distansarbetet, och dessutom har många organisationer egna riktlinjer för distansarbete.

Distansarbete innebär ofta en sämre arbetsmiljö än på den vanliga arbetsplatsen. Utrymmet är kanske är för litet för att rymma en funktionell och ergonomisk arbetsplats, men om man ska jobba längre stunder behöver man ordna det bättre än en pinnstol och en bärbar dator. Om arbetsgivaren och arbetstagaren enats om att viss del av arbetet ska utföras på distans är det upp till arbetsgivaren att se till att det finns goda förutsättningar för detta.

Vart vänder jag mig?
Om det finns brister i din arbetsmiljö eller om du upptäcker en risk tala med din närmaste chef. Om problemet inte åtgärdas kontakta ditt skyddsombud. Finns det inget skyddsombud på din arbetsplats kan du kontakta ditt fackförbund.

Som företagare kan du vända dig till företagshälsovården eller andra arbetsmiljökonsulter för att få hjälp och stöd i arbetsmiljöarbetet. Du kan också vända dig till din arbetsgivarorganisation.

Om du har frågor om lagar och regler som handlar om distansarbete kontakta Arbetsmiljöverket.


72% (av 125 läsare) hade nytta av den här informationen

x

Tack för ditt omdöme!

Vill du skicka en kommentar till oss? (Max 600 tecken)

Skicka

Tack för din kommentar!

Stäng