Konflikter på jobbet
Det är normalt med konflikter på en arbetsplats. Det tyder ofta på att det finns ett engagemang i arbetet. Konflikter uppstår både mellan individer och inom grupper. Om konflikterna blir svåra kan det bero på dåligt ledarskap eller på en otydlig företagspolicy, men de kan också uppstå ur små saker i arbetsmiljön som ett stökigt fikarum.
Konflikter handlar om känslor och bottnar ofta i att någon känner sig hotad eller kränkt. Många konflikter beror på missförstånd.
En olöst jobbkonflikt ställer till det för både individerna och arbetsplatsen. Den kan leda till sämre effektivitet och kreativitet, personligt lidande och dåligt klimat på jobbet.
Många som hamnar i en konflikt upplever att den tömmer dem på energi. Konflikter kan också påverka sjukfrånvaron. Det går att arbeta förebyggande för att minska risken för onödiga konflikter. Konflikter kan också urarta och leda till mobbning.
Det finns mycket att vinna på att förebygga konflikter. Genom att skapa ett arbetsklimat där man anstränger sig att tolka varandra positivt, där man försöker sprida en positiv känsla och där man bekräftar varandra minskar risken för konflikter. Det är också viktigt att ta tag i konflikter innan de växer sig alltför stora.
Ansvar för arbetsmiljön
Det är arbetsgivaren som har huvudansvar för att förebygga konflikter och att hantera de konflikter som uppstår. Utsatta ska snabbt få hjälp eller stöd, chefer och arbetsledare ska få utbildning och handledning och arbetsgivaren ska vara tydlig med att kränkande behandling inte accepteras. Skyddsombudets roll är att samarbeta med arbetsgivaren i det förebyggande arbetet och att informera arbetsgivaren om de konflikter som kräver åtgärd.
Vart vänder jag mig?
Om en konflikt uppstår på arbetsplatsen ska du tala med din närmaste chef. Om problemet inte åtgärdas kan du kontakta ditt skyddsombud. Finns det inget skyddsombud på din arbetsplats kontaktar du ditt fackförbund. Gör det så tidigt som möjligt, så är det lättare att lösa konflikten. Olösta konflikter kan skapa mycket obehag.
Som företagare kan du vända dig till företagshälsovården eller andra arbetsmiljökonsulter för att få hjälp och stöd i arbetsmiljöarbetet. Du kan också vända dig till din arbetsgivarorganisation.
Om du har frågor om lagar och regler som handlar om arbetsmiljö, kontakta Arbetsmiljöverket.
80% (av 321 läsare) hade nytta av den här informationen