Kost

Intresset för mat och matvanor är stort, och det pågår ständiga diskussioner om olika dieter och vad som egentligen är det bästa för hälsan.

Bra matvanor är en av de viktigaste sakerna för att må bra på jobbet och fritiden. Det gäller både just nu och på längre sikt. Det är viktigt att maten ger både energi och näring. Det är också viktigt med en balans mellan hur mycket man äter och hur mycket man rör på sig.

Kroppen fungerar bättre om man äter regelbundet – frukost, lunch, middag och mellanmål. För att få i sig alla näringsämnen kroppen behöver är det bra att äta så varierat som möjligt. Man brukar säga att man helst ska äta mat ur matcirkelns alla delar varje dag, det vill säga frukt och bär, grönsaker, potatis och rotfrukter, spannmålsprodukter, kött och fisk, matfett och mjölkprodukter.

Våra matvanor skiljer sig åt beroende på bland annat ålder, kön och utbildning. Låg utbildningsnivå är fortfarande förknippad med sämre matvanor, främst hos män. Däremot verkar skillnaderna ha minskat något bland kvinnor.

Bara en av tio vuxna äter enligt Livsmedelsverkets råd om frukt, grönsaker och fisk. Samtidigt äter tre av tio söta och feta livsmedel som godis, läsk och kaffebröd minst en gång per dag.

Livsmedelsverkets huvudsakliga råd till vuxna personer ser ut så här:

  • Ät mycket frukt och grönt, gärna 500 gram om dagen. Det motsvarar till exempel tre frukter och två rejäla portioner grönsaker. Även baljväxter som linser och kikärter räknas in här.
  • Välj i första hand fullkorn när du äter bröd, flingor, gryn, pasta och ris.
  • Välj gärna nyckelhålsmärkta livsmedel.
  • Ät fisk ofta, gärna tre gånger i veckan.
  • Använd gärna flytande margarin eller olja i matlagningen.

Vart vänder jag mig?
Om du har frågor om din kost kan företagshälsovården ofta hjälpa till. Du kan också vända dig till vårdcentralen.

 

 

57% (av 49 läsare) hade nytta av den här informationen

x

Tack för ditt omdöme!

Vill du skicka en kommentar till oss? (Max 600 tecken)

Skicka

Tack för din kommentar!

Stäng