Arbetsmiljölagen

I arbetsmiljölagen finns huvuddragen för vad som gäller för arbetsmiljön. Lagen antogs av riksdagen år 1977. Arbetsmiljölagen ger de yttre ramarna för vad som gäller för miljön på arbetet. 

Syftet med lagen är att förebygga ohälsa och olycksfall i arbetet och att skapa en god arbetsmiljö. Det är arbetsgivaren som ska leda arbetet mot en bättre arbetsmiljö, och som är ytterst ansvarig. Samtidigt säger lagen att arbetsgivare och anställda ska samarbeta för att arbetsmiljön ska bli så bra som möjligt.

Om arbetsgivaren slarvar med flit eller av oaktsamhet, och det får till följd att någon skadas eller dör, kan olyckan anmälas som arbetsmiljöbrott. Vad som räknas som arbetsmiljöbrott står i Brottsbalken och i Arbetsmiljölagen.

Arbetsmiljöverket är den myndighet som har fått i uppdrag av regeringen att mer i detalj reglera vad som gäller för arbetsmiljön. Därför ger Arbetsmiljöverket ut ett hundratal föreskrifter som preciserar vad som gäller för arbetsmiljön till exempel när det gäller olika branscher, ämnen eller maskiner.

Föreskrifterna arbetas fram tillsammans med både arbetsgivare och fackförbund så att alla på arbetsmarknaden ska vara överens. Målet med föreskrifterna är att skapa sunda, säkra och utvecklande arbetsmiljöer.

Vart vänder jag mig?
Om du har frågor om arbetsmiljölagen kontakta Arbetsmiljöverket.


69% (av 359 läsare) hade nytta av den här informationen

x

Tack för ditt omdöme!

Vill du skicka en kommentar till oss? (Max 600 tecken)

Skicka

Tack för din kommentar!

Stäng