Spelberoende

Spel har alltid lockat, fängslat och roat människor, även om formerna har förändrats genom tiden. Men spelet har ibland även en baksida. Den består av ökade insatser, skulder och lögner för familjen och vännerna. Det kallas spelberoende.

Spelmissbruk är ofta ett dolt missbruk och kan drabba de anhöriga hårt. I likhet med de flesta andra folkhälsoproblem är det de som redan har en svår social och ekonomisk situation som drabbas hårdast. Ungdomar spelar i mindre omfattning än vuxna men löper större risk att utveckla ett spelmissbruk. Ungefär två procent av befolkning antas lida av spelberoende.

Forskningen visar att spel-, alkohol, och drogberoende är sammankopplade och ofta framträder tillsammans. Spelberoendet kan också ofta hänga ihop med psykiska problem, som ångest eller depressioner. Vid spelande reagerar hjärnans belöningssystem på liknande sätt som när man dricker alkohol.

Varningssignaler för missbruk är bland annat att spela för mer pengar att man tänkt, att tappa tidsuppfattning under spelandet, att återvända till spel för att vinna igen tidigare förlorade pengar, att öka sina insatser för att uppleva samma känsla av spänning och att spela mer än vad man vill berätta för jobbet, familjen eller vännerna.

Spelberoende kan förstås även påverka jobbet, eftersom mycket spelande sker på arbetstid. Trötthet är en annan vanlig effekt, både av spelandet i sig och av att sömnkvaliteten påverkas av att spelandet får hjärnan att gå på högvarv. Risken finns också att när spelandet står i fokus blir det svårt att koncentrera sig på jobbet.

Som arbetsgivare kan det finns skäl att fundera över hur man känner igen ett spelberoende, om man ska ha en spelpolicy på företaget och vad man gör om en anställd behöver behandling. Det finns mycket att vinna på både att se eventuella spelproblem och att våga ta tag i dem. Att hoppas att det ska gå över kommer inte att hjälpa.

Vart vänder jag mig?
Om du har spelproblem och tror att det påverkar eller har påverkats av ditt arbete kan du vända dig till din chef. Om du misstänker att en arbetskompis lider av spelproblem bör du tala om saken med honom eller henne.

Både du som själv har problem och du som är arbetskompis eller chef kan vända dig till  Stödlinjen. Arbetsgivare kan vända sig till Alna. Har du själv problem kan du också kontakta din vårdcentral eller företagshälsovården.


78% (av 41 läsare) hade nytta av den här informationen

x

Tack för ditt omdöme!

Vill du skicka en kommentar till oss? (Max 600 tecken)

Skicka

Tack för din kommentar!

Stäng