Stress

Stress som har med jobbet att göra blir allt vanligare. Över hälften av de europeiska arbetstagarna rapporterar att stress är vanligt på deras arbetsplats.

Stress är en omedveten försvarsreaktion som utlöses av påfrestningar som till exempel högt arbetstempo eller konflikter. Kroppen reagerar med ökad puls, förhöjt blodtryck och häftigare andning. Musklerna blir spända och immunförsvaret aktiveras som ett resultat av att stresshormoner, bland annat adrenalin, pumpas ut.

Alla människor utsätts någon gång för påfrestningar. Om de är kortvariga, med möjlighet till återhämtning, behöver de inte vara skadliga. Men när kraven blir övermäktiga, det vill säga när kontrollen, stödet och återhämtningen saknas, sliter den på kroppen vilket kan leda till sjukdom.

Immunförsvaret kan försämras och man drabbas lättare av infektioner. Långvarig stress kan också orsaka högt blodtryck, huvudvärk och värk i axlar och nacke, hjärt- och kärlsjukdomar, problem med magen och utmattningssyndrom (utbrändhet). I arbetslivet finns en mängd olika faktorer som kan orsaka stress. Det kan till exempel vara stor arbetsmängd, ensidigt arbete, risker för hot och våld, konflikter och ensamarbete

För att förebygga stressrelaterade besvär och sjukdomar måste man se till att åtgärda det som orsakar stress. Det kan ibland handla om att minska arbetsmängden för dem som har för mycket att göra,att skapa variation och fler pauser för den med ensidigt arbete eller att se till att det finns tillräckligt med stöd för att känna att man klarra arbetsuppgifterna på ett bra sätt.

Inflytande och kontroll över sitt arbete och stöd både från andra människor och från till exempel it-system är betydelsefullt för att minska stressen. Dessutom är det viktigt med återhämtning, det vill säga att ta pauser i arbetet, att få återhämtning på fritiden och att sova gott om natten. 

Ansvar för arbetsmiljön
Arbetsgivaren måste regelbundet undersöka förhållandena på jobbet och bedöma riskerna för ohälsa. Han eller hon ska också lyssna på medarbetarna och vara lyhörd för hur de mår. Som anställd har du också ett ansvar att tala om vilka risker du ser i arbetsmiljön.

Vart vänder jag mig?
Om du känner att stressen på jobbet blir för stor är det bra att prata med din chef. Kanske kan ni på ett enkelt sätt minska din stress genom att se över dina arbetsuppgifter. Om din chef inte försöker åtgärda problemen kan du vända dig till skyddsombudet. Finns det inget skyddsombud på din arbetsplats kan du kontakta ditt fackförbund. Du kan också kontakta företagshälsovården eller din läkare.

Som företagare kan du vända dig till företagshälsovården eller andra arbetsmiljökonsulter för att få hjälp och stöd i att förebygga stress på arbetsplatsen. Du kan också vända dig till din arbetsgivarorganisation.

Om du har frågor om arbetsmiljöregler, kontakta Arbetsmiljöverket. Du kan även anmäla dåliga arbetsförhållanden till Arbetsmiljöverket. I vissa fall kan de göra ett inspektionsbesök på arbetsplatsen.


88% (av 348 läsare) hade nytta av den här informationen

x

Tack för ditt omdöme!

Vill du skicka en kommentar till oss? (Max 600 tecken)

Skicka

Tack för din kommentar!

Stäng