Synergonomi

Bra belysning som är utformad på rätt sätt är avgörande för att kunna utföra sitt arbete. Ser man dåligt kompenserar man det genom att kisa med ögonen och sträcka, spänna och luta sig för att se bättre. Det kan leda till att man får ont i ryggen, nacken och huvudet. Dessutom kan man inte arbeta lika effektivt.

För att skapa en arbetsplats med bra ljus behövs kunskap om belysning hos både arkitekter, projektörer och elinstallatörer. Likaså är det viktigt att tänka på synergonomin när man bygger om en arbetsplats.

Även om arbetsplatsen inte ska byggas om finns det många saker man kan göra för att se bättre på jobbet. Ibland handlar det om småsaker som att flytta på en lampa som bländar, byta plats på datorskärmen så att man inte får reflexer i den eller skaffa andra glasögon. Ibland behövs större förändringar. Människan är bra på att anpassa sig efter dåliga ljusförhållanden, men i längden vinner man på bra ljus, både för att man mår bättre och för att arbetet blir bättre gjort.

Vart vänder jag mig?
Om det finns brister i belysningen på din arbetsplats ska du tala med din närmaste chef. Om problemet inte åtgärdas, kontakta ditt skyddsombud. Finns det inget skyddsombud på din arbetsplats kan du kontakta ditt fackförbund.

Som företagare kan du vända dig till företagshälsovården eller andra arbetsmiljökonsulter för att få hjälp och stöd i att utforma bra belysning. Du kan också vända dig till din arbetsgivarorganisation.

Om du har frågor om lagar och regler som handlar om belysning på arbetsplatser, kontakta Arbetsmiljöverket.

76% (av 25 läsare) hade nytta av den här informationen

x

Tack för ditt omdöme!

Vill du skicka en kommentar till oss? (Max 600 tecken)

Skicka

Tack för din kommentar!

Stäng