Arbetsklimat och psykosocial arbetsmiljö

På senare år har den psykosociala arbetsmiljön kommit allt mer i fokus. Med psykosociala frågor menar man sådant som stress, ledarskap, konflikter, hotfulla händelser och mobbning. Antalet anmälda arbetssjukdomar som beror på sådant har ökat.

Numera kallas det här området för organisatorisk och social arbetsmiljö, OSA. För även om frågor som stress och mobbning drabbar enskilda personer har det ofta att göra med hur arbetet är organiserat och hur man beter sig mot varandra på arbetsplatsen. Därför måste man se över arbetet som helhet. Arbetsmiljöverket har särskilda föreskrifter om organisatorisk och social arbetsmiljö.

Chefer har en viktig roll i att skapa en rimlig arbetsbelastning och ett bra arbetsklimat. Att arbeta med de psykosociala frågorna kan upplevas som en utmaning. Många gånger kan det vara känsliga frågor som ska lösas.

I de flesta företag kan man förbättra trivsel och arbetsklimat på egen hand. Ofta har man redan medarbetarsamtal där frågor om trivsel och arbetsklimat ingår. Man kan också ha särskilda möten där arbetsgruppen pratar om trivsel, arbetsklimat och arbetets innehåll. Att undersöka hur arbetsmiljön upplevs är det första steget mot ett bättre arbetsklimat.

En viktig psykosocial fråga i vissa branscher är risken för hot och våld. Man måste tänka på att utforma och utrusta arbetsplatser så att risken för hot och våld blir så liten som möjligt. Det går att skapa arbetsplatser där personalen är trygg, även i verksamheter där risken för att bli utsatt för hot och våld i arbetet är stor. 

Ansvar för arbetsmiljön
Det är arbetsgivaren som har huvudansvaret för arbetsmiljön. Arbetstagare är skyldiga att hjälpa till, följa de säkerhetsföreskrifter som finns och slå larm om de upptäcker några fel.

Arbetsgivaren är skyldig att bedriva systematiskt arbetsmiljöarbete, det vill säga att ständigt undersöka arbetsmiljön för att se vilka risker som finns. Därefter ska riskerna åtgärdas.

Vart vänder jag mig?
Om du upplever att arbetsklimatet är dåligt ska du tala med din närmaste chef. Om ingenting händer kan du kontakta ditt skyddsombud. Finns det inget skyddsombud på din arbetsplats kontaktar du ditt fackförbund.

Som företagare kan du vända dig till företagshälsovården eller andra arbetsmiljökonsulter för att få hjälp och stöd i att skapa ett bra arbetsklimat. Du kan också vända dig till din arbetsgivarorganisation.

Om du har frågor om arbetsmiljöregler, kontakta Arbetsmiljöverket. Du kan även anmäla dåliga arbetsförhållanden till Arbetsmiljöverket. I vissa fall kan de göra ett inspektionsbesök på arbetsplatsen.

 

 

 

 


78% (av 65 läsare) hade nytta av den här informationen

x

Tack för ditt omdöme!

Vill du skicka en kommentar till oss? (Max 600 tecken)

Skicka

Tack för din kommentar!

Stäng