Häxor och påskkärringar
Skärtorsdagen och valborg kan innehålla en hel del arbetsmiljörisker för häxor och påskkärringar. Under dessa dagar far häxorna till Blåkulla på en kvast, gren eller någon annan form av vardagligt redskap. Detta innebär förstås en ökad risk för olycksfall.
Många av olyckorna kan undvikas genom att se över riskerna och använda skyddsutrustning. Den vanligaste arbetsolyckan är fallolyckor från hög höjd. För att undvika den typen av olyckor är det viktigt att det finns halkskydd på färdmedlet.
Även allergier är en risk att ta i beaktade då påskkärringen vanligen slår följe på färden med en svart katt. Arbetsmiljöer som Blåkulla innehåller även en ökad risk för missbruk av alkohol och andra droger. Tänk på att nolltolerans gäller även för framförande av kvast, gren och husdjur.
Såväl häxorna som påskkärringarna riskerar att utsättas för hot och våld i arbetet. Den risken kan ge upphov till stress, rädsla och misstänksamhet. Arbetar man dessutom ensam ökar riskerna och man bör då ha möjlighet att kontakta andra personer för att få hjälp.
Ansvar för arbetsmiljön
De flesta häxor och påskkärringar är egna företagare och omfattas därför inte fullt ut av arbetsmiljölagen. Vissa delar måste dock följas, och de måste samordna sin verksamhet med andra. I de fall där det skulle finnas ett anställningsförhållande mellan djävulen och häxorna gäller arbetsmiljölagen fullt ut. Om djävulen är arbetsgivare och häxorna hans anställda är det djävulen som har ansvaret för arbetsmiljön.
Det är viktigt med ett gott samarbete mellan djävulen och häxorna. Det kallas samverkan. Häxorna kan till exempel berätta om de upptäcker någon olycksrisk eller rapportera om någon skadar sig. De kan också utse ett skyddsombud som är med och planerar arbetet.
98% (av 1082 läsare) hade nytta av den här informationen