Massör

Massören arbetar med att förebygga och behandla muskelspänningar. Eftersom den egna kroppen används som arbetsredskap är yrket fysiskt krävande. För att undvika värk i kroppen är det viktigt att träna och att hitta bra och varierande arbetsställningar.

Att massera sliter också på händernas hud trots användning av oljor, krämer och liniment vid behandlingarna. Alla handtvättar som krävs för att hålla händerna rena kan irritera huden och ge handeksem. För att undvika besvär är det viktigt att smörja in händerna med mjukgörande kräm flera gånger om dagen.

Många produkter, som liniment och lotion, innehåller konserveringsmedel som kan orsaka kontaktallergi. Även eteriska oljor med doft kan ge kontaktallergi och dessutom orsaka hosta. Använd doftfria produkter för att undvika allergier.

Massörer är ofta egenföretagare med egen mottagning eller åker ut på företag för att ge behandlingar. Att arbeta ensam kan ge stor frihet, men många saknar också gemenskapen man får av kollegor.

Ansvar för arbetsmiljön
Det är arbetsgivaren som har huvudansvaret för arbetsmiljön. Arbetstagare är skyldiga att hjälpa till, följa de säkerhetsföreskrifter som finns och slå larm om de upptäcker några fel.

Arbetsgivaren är skyldig att bedriva systematiskt arbetsmiljöarbete, det vill säga att ständigt undersöka arbetsmiljön för att se vilka risker som finns. Därefter ska riskerna åtgärdas.

Egenföretagare har själva ansvaret för arbetsmiljön men de omfattas inte av arbetsmiljölagen.

Vart vänder jag mig?
Om det finns brister i din arbetsmiljö eller om du upptäcker en risk tala med din närmaste chef. Om problemet inte åtgärdas kontakta ditt skyddsombud. Finns det inget skyddsombud på din arbetsplats kan du kontakta ditt fackförbund.
Fackförbund: Handelsanställdas förbund

Som företagare kan du vända dig till företagshälsovården eller andra arbetsmiljökonsulter för att få hjälp och stöd i arbetsmiljöarbetet.

Om du har frågor om arbetsmiljöregler kontakta Arbetsmiljöverket. Du kan även anmäla dåliga arbetsförhållanden till Arbetsmiljöverket. I vissa fall kan de göra ett inspektionsbesök på arbetsplatsen.

Den här texten vänder sig till verksamma inom branschen och syftar till att beskriva arbetsmiljön, vilka risker som finns och hur man kan göra för att minska dem. Allmänna beskrivningar av yrken finns hos Arbetsförmedlingen.


78% (av 19 läsare) hade nytta av den här informationen

x

Tack för ditt omdöme!

Vill du skicka en kommentar till oss? (Max 600 tecken)

Skicka

Tack för din kommentar!

Stäng